Om oss – Kranman
Generic filters
Search in excerpt
Filtrera kategorier

Om oss

Det finns bara ett original sedan 2001

Åke Johansson startade 1981 Remne Verkstad Allservice. Han har sedan dess sysslat med bil- och maskinreparationer samt konstruktioner av diverse maskiner.

 

1999 tillverkade Åke en liten griplastarvagn till sina söner som passade till deras gräsklippartraktor. Pojkarna och deras kompisar tyckte den var rolig att köra och då fick Åke en idé! Han testade sin egentillverkade griplastare på Bullarmarknaden med en el-hydraulisk motor och en el-timer. Barnen fick köra i tre minuter var för 10 kr och den visade sig vara populär.

 

Därefter tillverkade han sju griplastarlekmaskiner av modellen RV10. När Åke var ute med maskinerna fick han ofta frågan om han inte kunde göra en större variant så att de passade till deras ATV. På den vägen är det.

 

2001 var den första prototypen klar till Elmia Skog. Det var den första griplastarvagnen i världen till ATV. I augusti samma år var prototyp nummer 2 klar och i samband med det bildades Kranman AB.

 

Åkes idé att sätta en egen bränslemotor fram på fyrhjulingen utgör grunden till Kranman som företag. Detta ger hydraulik till kranen och vikt på framhjulen. Det här är anledningen till att det finns griplastarvagnar till ATV idag.

 

Under hösten 2001 kom serietillverkningen av griplastarkranen RMT-280 igång. Det visade sig rätt snart att kunderna efterfrågade en driven vagn. Två år senare, 2003, var den första vagnen med Flexodrive 4WD klar. Vagnen visade sig vara helt avgörande för Kranmans utveckling och är anledningen till att Kranman idag levererar fem griplastarvagnar i veckan. Lokalerna kom snart att bli för små och nya lokaler har fått byggas i omgångar.

 

Under 2011 utvecklades Bison 6000 och premiärvisades på Elmia Skog samma år. Första Bison levererades i början av 2012 och sedan dess har det levererats sex maskiner i månaden. Under 2014 började utvecklingen av processor P25. I slutet på 2016 startades tillverkningen och sedan dess har det, precis som i Bison 6000s fall, levererats sex maskiner i månaden.

 

Företaget har idag fler än 50 anställda med en omsättning på omkring 130 miljoner kronor.