Skördare 520S Prototyp

Kranman jobbar ständigt med utveckling och nu tar vi ett stort steg framåt med den första och enda skördaren som är avsedd för den självverksamma skogsägaren.  Vi har under två år haft Bison 10000x kombi som både är en skotare och skördare, men det är svårt att bygga en maskin som är bra på två saker. Så nu är vi i utvecklingsfasen av en ren skördare, som är byggd för att vara en skördare från början. Vi har byggt ett helt nytt chassi som är konstruerat med en låg tyngd punkt. Vi har fokuserat på att få maskinen tung. Några exempel är att framchassit är byggt enbart av 20 mm plåt och boggiarmarna är skurna i 100 mm tjock plåt, allt för att få vikten på rätt ställe. Resultatet är att maskinen väger nästan 4 ton, och det behövs. Skall man ha en kran som är 5,2 m lång och en maskin som är 1,7 m bred och klara lyfta ett träd på 300–500 kg rakt i sidled utan stödben, så är det inte så mycket att välja på. Men jämför man med en Bisonskotare med fullt lass så väger den nästan lika mycket.

Kranman har valt att ta fram en helt ny parallellförd kranen som ger väldigt mycket bättre egenskaper för att skörda än en skotarkran. Genom parallellförningen jobbar man dubbelt så fort in och ut jämför med en vanlig kran. Tillsammans med servospakarna i armstöden så blir förflyttningen av aggregatet mellan träden väldigt lätt och exakt. Detta minskar även risken för stamskador. Tack vare olika pumpar för drivning, kran och aggregat så är alla funktioner oberoende av varandra. Detta tillsammans med en bensinmotor på 37 hp jämfört med vår tidigare kombi på 24 hp göra att man kan köra aggregat, kran och drivning samtidigt.

Vi kommer givetvis att erbjuda ett utförande med dieselmotor också.

Sikten och komforten i hytten är svårslagen. Man kan sitta i stolen och titta rakt upp på trädtopparna. Styrning av maskinen, kranen och aggregatet sitter i körspakarna, detta medför att man aldrig behöver släppa dem. Körpedalerna sitter i golvet, en pedal för fram och en för back. Släpper man pedalen så går handbromsen och midjelåset i automatisk. Genom att motorn sitter i andra änden av maskinen och hytten är gummiupphängd så blir hytten tyst.

Vi håller på att prova olika aggregat och i nuläget har vi kört med Tapio 160 och JOBO ST50.

Bortsett för aggregatet är maskinen byggd utan datorer och elektronik. Allt för att du som kund skall få en driftsäker maskin som kan förvaras och användas i sin rätta miljö, skogen. Vi bygger maskiner som är lätta att köra, driftsäkra och om något skulle hända lätta att laga.

En viktig faktor i utvecklingsarbetet har varit att använda rätt komponenter. Det resulterar i ett pris för en komplett maskin utifrån dagens förutsättningar på 590 000 + moms.

Med detta nämnt skall också nämnas att vi har sett på ett utförande med ett rullmatat aggregat. Utifrån det höga flödet och trycket som ett rullmatat aggregat behöver bör motorn vara på 80 hp, och med dom gällande reglerna för motorer behövs commonrail och partikelfilter. Även aggregatet, pumplösningar och allt runt om kring är betydligt dyrare. Skulle vi montera att rullmatat aggregat skulle maskinen bli ca 400-500 tusen dyrare.

 • Fakta Skördare 520S

  Motor
  Märke: Vanguard 37 hp bensin
  Max arbetsvarv: 3.600 rpm
  Transmission
  Kraftöverföring: Hydrostatisk
  Bromssystem
  Fram: Automatisk lamellbroms
  Bak: Automatisk lamellbroms
  El-system
  Volt: 12v
  Batteri: 45Ah
  Generator: -
  Belysning: LED
  Specifikationer

  Toppfart:

  standard:

  14 km/h

  7 km/h

  Framhjul: 400/55-22.5" 14 lagers
  Bakhjul: 400/60-15,5
  Bränlsetank: 40 L
  Vikt:  3950 kg
  Bränsleförbrukning skördning 5 L/H
  Längdmätning standard Stegmätning
  Längdmätning tillval Diameter och längd
 • ca 590 000 + moms
 • Ja

Bildgalleri: Skördare 520S Prototyp